Co - work Logo

Ce este un spațiu de coworking?

Ce este un spațiu de coworking?

Diana Cîrloganu

9 months ago

cowork article detail
Colaborare, Cooperare (sau colucrare) și Comunitate.

Să începem cu un pic de istorie
Primul spațiu de coworking a apărut în 2005, în San Francisco la inițiativa lui Brad Neuberg. Tot atunci a apărut și prima mențiune a cuvântului coworking în legătură cu birouri partajate. Se numea San Francisco Coworking Space și era deschis două zile pe săptămână: luni și marți. În prima lună a fost complet gol pentru că nimeni nu aflase de conceptul inițiat de Brad.

Astfel termenul „coworking” definește un spațiu partajat, care poate fi folosit în regim de abonament de oricine aflat în căutarea unui birou. Este un spațiu în care poți să colucrezi și să colaborezi.

Tendințe
Haideți să facem câțiva pași în timp că să vedem cum arată expansiunea spațiilor de coworking în ziua de azi. Conform datelor statistice ale celor de la Emergent Research, în 2020 vom avea un număr de peste 26.000 de astfel de spații la nivel mondial.

Și în România numărul spațiilor de coworking este în creștere. Laurențiu a trecut în revistă o parte din ele în 2018, aici.

Facilități
Majoritatea spațiilor de birouri vin cu o serie de facilități care pot fi accesate de membri. Asta înseamnă că, pe lângă biroul efectiv de la care poți lucra zi de zi, îți oferă acces la un set întreg de servicii complementare menite să îți ușureze activitatea.

Fie că vorbim de săli de ședințe pe care le poți folosi pentru întâlniri offline sau online, de wifi stabil și rapid, de cafea (de obicei nelimitată) sau de un loc de relaxare (bean bags, canapele), spațiile de coworking sunt menite să îți facă viața mai ușoară și de ce nu, mai plăcută.

Ai la dispoziție toate aceste servicii incluse în abonament și scapi de toată bătaia de cap care vine cu administrarea propriului birou.

Capacitatea și compartimentarea spațiilor de coworking o regăsești sub diverse forme: de la spații deschise de tip open-space, până la spații cu încăperi separate de diferite dimensiuni pentru a acomoda co-workeri inviduali sau echipe mici și medii.

Evenimentele sunt de asemenea o componentă importantă și atunci când vorbim de coworking, unul dintre “co”-uri vine de la comunitate. Acest tip de spații sunt un foarte bun concentrator pentru comunitățile profesionale locale și pentru facilitarea networkingului.

Evenimentele sunt punctul de întâlnire a celor pasionați sau interesați de multitudinea de teme abordate, fie că sunt întâlniri pentru oameni tech (programatori), freelanceri (liber-profesioniști) sau antreprenori.

De cele mai multe ori aceste evenimente sunt informale și se adresează tuturor nivelelor de experiență profesională, astfel că oricine poate participa și poate genera noi colaborări, relații profesionale, sau de ce nu, chiar prietenii.


Facilitățile de coworking ale celor de la 404.md

Cui se adresează?
Spațiile de coworking se adresează de regulă persoanelor ce activează în domeniul digital.

Ce înseamnă asta? Practic oricine are nevoie doar de un laptop, o conexiune bună la internet și… cafea bună (sau ceai, fară discriminare) pentru a-și desfășura activitatea, poate să lucreze dintr-un spațiu de coworking.

Ca și exemple putem aminti profesiniști din domeniul dezvoltării de software, design, marketing, și chiar și contabilitate sau avocatură. De obicei acești oameni sunt liber profesioniști (freelanceri), lucrători la distanță (remote) sau antreprenori cu firme și echipe mici.

Dar profilul coworkerului nu se limitează doar la aceștia. Inclusiv angajați corporate pot fi întâlniți ocazional în astfel de spații atunci când călătoresc în interes de serviciu, sau își doresc câteva zile de lucru într-un mediu creativ, departe de birourile clasice.

Există bineînțeles și spații de coworking nișate pe anumite domenii. Această nișare se referă la tipul de oameni pe care îi vei întâlni în acel spațiu, dar și al facilităților pe care le oferă.

Astfel, oferta poate cuprinde spații dedicate creativilor (makerspace, cu ateliere de lucru și tot felul de unelte), spații adresate proiectelor sociale, spații pentru cei din domeniul tech și chiar spații dedicate bucătarilor.

De ce să lucrezi dintr-un spațiu de coworking?
Sunt multe de spus aici, așa ca vom dezbate mai pe larg avantajele și dezavantajele lucrului dintr-un spațiu de coworking într-un articol viitor, dar cel mai simplu mod în care poți să-ți dai seama dacă un astfel de loc este bun sau nu pentru tine, e să vii și să testezi direct.


Cowork Timișoara dispune de 2 spații în orașul de pe Bega:
Cowork Timișoara - The Office (calea Aradului 11) este un spațiu de tip open space cât și private office, cu zonă de relexare și birouri înalte, acces la sala de ședințe și chicinetă. Capacitatea este de 100 de stații de lucru.
Cowork Timișoara - The Garden (Str. Virgil Mădgearu nr. 5) este un spațiu central într-o clădire istorică, dispus pe două etaje + curte. Oferă o compartimentare cu birouri de până la 8 membri / încăpere, săli de evenimente și ședințe, și spații exterioare pentru relaxare. Capacitate de până la 40 de birouri.


Ambele spații au conexiune stabilă la internet (cablu, wifi 2.4 și 5 GHz), acces la comunitatea locală de antreprenori și ☕️ cât cuprinde :-).

Latest articles